El folklore d’ahir, avui

Com es recupera el folklore popular de les nostres terres avui?

De quina manera es pot crear un espectacle musico-teatral amb el rigor i respecte i que aquest mantingui l’interès a un públic no especialitzat?

Com s’apropa el folklore als xiquets i als joves?

Com es crea un espectacle de folklore popular que englobi tots aquests aspectes?

Lo Ventall és un desplegament de diferents fragments musicals, teatrals, de relat, transmissió de costums i folklore popular de la ciutat de Tortosa i les Terres de l’Ebre.

LO VENTALL, coproducció de la Companyia i la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa d’un espectacle basat en relats del folklorista Joan Moreira.

Estrenat a Tortosa l’11 de setembre de 2021, dins dels actes de Tortosa, Capital de la Cultura Catalana.

Explicació des de la pròpia experiència dels conferenciants del seu treball creatiu en aquest espectacle i d’altres de la mateixa índole.

MARGA JULIÀ GARCIA:

Professora d’interpretació, dicció i Commedia dell’Arte, inicia els seus estudis de teatre dins del camp del teatre gestual i de text, amb reconeguts professors com Toni Madigan, Pere Planella, James de Paul, Andrej Leparski, Joan Faneca i Carme Portaceli, entre d’altres.

És diplomada en teatre musical per l’Escola Memory de Barcelona i en producció d’espectacles pel Taller de Tècniques de l’Espectacle de Barcelona. S’especialitza en Commedia dell’arte i Mascara neutra amb Francesco Gigliotti (Venècia i Florència) i estudia tècnica teatral i producció d’espectacles a la Nyc Film Academy (Nova York).

Després de la seva trajectòria en solitari com actriu, l’any 1999 crea la companyia Tamquam espectacles amb quatre socis, realitzant tasques de direcció i actriu i l’any 2003 crea Tamquam Formació Teatral (Barcelona), escola privada de teatre musical i perfeccionament d’arts escèniques, que dirigí fins al 2009. Imparteix a Barcelona i Lleida Història del Teatre musical i interpretació per ballarins i cursos de Commedia dell’Arte arreu de Catalunya.

Vinculada a la Festa del Renaixement de Tortosa des de la primera edició, des del 2007 és contractada per l’Ajuntament de Tortosa per treballar dins del marc organitzatiu d’aquesta festa, com a directora d’Actes Propis. L’any 2010 se li encarrega la creació i direcció de l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa (EMTT), on és professora d’Interpretació i dicció. Va formar part de la Companyia LO TAT des del seu inici i dirigeix i impulsa la Companyia de la EMTT formada per alumnes postgraduats d’aquesta escola.

Desenvolupa des del 2016 el projecte Teatre per la Igualtat, impulsat per l’Institut Català de la Dona, i diversos instituts del territori. En l’actualitat imparteix interpretació, màscara i iniciació teatral online a alumnes de primària i secundària de la Terra Alta i Baix Ebre, a través del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

DOMINGO TOMÀS AUDÍ:

Gestor Cultural i Sonador Tradicional. Nascut a Tortosa el 30 de novembre de 1975.

L’any 1986 inicia un curs d’estiu al barri de Ferreries de tambor i dolçaina on en quinze dies pren contacte en aquests instruments tradicionals que passaran a formar part inseparable de la majoria de projectes on s’implica. Entre el 1986 i el 1987, passa a formar part de l’únic grup a les hores a les terres de l’Ebre de dolçaina i tambors. És la formació tortosina del barri de Ferreries anomenada Llampec Nois. 

L’any 1989 entra a formar part de la Banda Municipal de música de Tortosa on durant dotze anys toca la trompa. En aquest temps també és membre fundador de la xaranga Amistat on toca la trompeta i li permet esporàdicament dur a terme actuacions amb cantadors de jotes de rondalla com lo Teixidor, Joseret, Juanito Aragonés i lo Canalero.

La fundació de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa l’11 de maig de 1993, marcarà definitivament la seva identitat i compromís amb la recuperació i divulgació de diferents aspectes relacionats en la cultura popular, els costums, i el folklore des de la ciutat de Tortosa pel conjunt de les Terres de l’Ebre.

Des d’aquesta entitat impulsa l’any 1999 la recuperació de la gaita de les Terres de l’Ebre a partir d’una dolçaina, dipositada a l’arxiu històric i comarcal, provinent d’un dolçainer o gaiter de Paüls.

En l’àmbit dels elements d’imatgeria festiva aporta la creació de noves figures i la recuperació i posada en valors d’aquells elements fràgils com els nanos de Tortosa que estaven a punt de ser destrossats. Amb això, queda recuperada bona part de la imatgeria festiva, amb 15 nanos, 2 nous gegantons, 2 gegants i la recuperació del patrimoni festiu de l’ordre de la Cucafera en un conveni de col·laboració.

També és part activa en la gestió i coordinació dels nous equipaments a la ciutat de la casa dels gegants, i del centre d’interpretació de la Setmana Santa. 

Des de l’any 2003 crea i impulsa el certamen Cucafera Folk per tal de promocionar i valorar diferents besants de l’àmbit de la cultura popular i tradicional i alhora una reivindicació i interpel·lació a les institucions per no abandonar els nostres costums ancestrals.

En aquesta dilatada trajectòria ha estat membre del Patronat Municipal de música, impulsor de l’Aula de Música Tradicional i popular, membre actiu del comitè organitzador de la Festa del Renaixement des dels seus inicis i director encara des de l’any 2008, regidor de festes de l’ajuntament de Tortosa des de l’any 2011 i col·laborador de totes aquelles activitats que es realitzen a la ciutat que considera vitals per l’àmbit en el besant folklòric-cultural.

Destacar la relació en la família Moreira, concretament en Carme Murall neta del folklorista amb qui ha pogut treballar per assolir informació destacada en la recuperació i creació de noves activitats.

Amb ell al capdavant, conjuntament en un equip d’incalculable valor, la Colla jove crea el Grup d’Abanderats de Tortosa assolint la fita d’internacionalització d’aquest, arribant fins a 7 països i amb un bagatge ininterromput de vint-i-vuit anys d’activitat.

Data i hora: Dissabte, 16 d’octubre 2021 a les 12.45 h