Els Concerts

Botifarra a Banda

Divendres 26 de setembre de 2014. 22h. Casa de Cultura de la Sénia.

Pep Gimeno “botifarra” i la Banda de Música de l’Agrupació Musical Senienca.

Preu de l’entrada 10 €. Informació i venda d’entrades: Agrupació Musical Senienca. De dilluns a divendres de 10 a 13 h. 977570716; ams@tinet.org; centredestudis@lasenia.net

foto Pep Gimeno web

Pep Gimeno:
Nascut al barri de la Juderia de Xàtiva dins una família de malnom Botifarra (de la qual llavors era besnét), va debutar en les albaes del carrer Puig de Xàtiva amb catorze o quinze anys: la seua àvia materna, originària de Benigànim, (Vall d’Albaida), va ser la primera a ensenyar-li cançons populars.

Llavors, va començar a fer treball de camp amb el grup Sarau de la Costera de Ranes i, durant la dècada del 1980, va aprendre més de cinquanta cançons populars i romanços tradicionals directament de boca de les persones majors, amb la qual cosa es va convertir en dipositari d’una part important de la cultura de transmissió oral en vies d’extinció. Una dotzena d’estes peces les van enregistrar l’any 1985 en l’únic disc de Sarau, Balls i cançons de la Costera, en el qual Botifarra ja interpreta -entre moltes altres peces ballables- un cant de batre, l’estil amb el qual més s’identifica.

D’ençà, Botifarra s’ha destacat com una de les veus més sol·licitades de cançó d’arrel tradicional i col·labora sovint, sol o acompanyat per la Rondalla de la Costera o el grup Ball a Banda amb grups de danses de la Ribera del Xúquer, la Vall d’Albaida o la Safor i ha gravat diverses col·laboracions en discs de música d’arrel tradicional, cançó d’autor i, fins i tot, rock, entre les quals la participació en el primer disc de l’algemesinenc Nèstor Mont, el qual en acabant s’encarregaria dels arranjaments del primer disc de Botifarra, Si em pose a cantar cançons, «el vestit a mesura que li ha teixit Néstor Mont i que fa que semblen noves les antigues melodies tradicionals» segons les notes del llibret:[2]

« … si hi ha una manera de cantar al País Valencià que irradie, com ninguna altra, autenticitat en el gest, credibilitat en el tarannà i “valenciania” en la substància, aquesta és indubtablement la de Pep Gimeno, Botifarra.

DSC05280 Agrupació Musical Senienca. La Sénia .

La primera banda de música de la Sénia es va fundar el 1904 com a “Banda Armónica Ceniense”.La Banda de Música ha aconseguit  premis en certàmens internacionals: València (1998), 2n premi de la tercera secció; Kerkrade (Holanda – 2001), 1er premi de la 2a. Secció i Altea, 2n premi de la 1a secció.. Ha actuat principalment a Catalunya, País Valencià, Estat Espanyol, Alemanya, França, Holanda i Rússia. Ha col·laborat amb artistes de primera fila com els Comediants i Carles Santos. Ha enregistrat tres CD,s i un DVD. Actualment la Banda està formada per setanta-cinc músics i està dirigida des de 2003 per José Antonio Vila Tormo. El 2001 l’entitat va ser declarada associació d’interès cultural per la Generalitat de Catalunya i el 2002 va rebre la Creu de Sant Jordi que atorga la mateixa institució en reconeixement a la feina feta en els seus primers cent anys de vida. Actualment compta amb 500 socis i el seu president és Daniel Puig Puig. Entre octubre de 2003 i  novembre de 2004 va celebrar els actes del seu centenari. Des del 2007 organitza l’únic certamen internacional de bandes de música que se celebra a Catalunya. També ha organitzat diversos cursos de direcció amb destacats professors de nivell internacional, entre altres Eugene Corporon, Johan de Meij, Alex Schillings, Thomas Doss i José Rafel Pascual Vilaplana. El 2013 organitza conjuntament amb el Centre d’Estudis Seniencs el festival Músiques en Terres de Cruïlla on produeix un concert amb la presència de veus de provinents de Sardenya, Mallorca, País Valencià, Aragó i Catalunya que interpreten algunes de les seues composicions acompanyats de la Banda de Música. Aquest espectacle es programa com a cloenda de la Fira Mediterrània de Manresa el novembre de 2013.

 


Músiques per a banda als territoris de Cruïlla

Dissabte 22 de novembre a les 19h. Casa de Cultura de la Sénia.

Banda de Música de l’Agrupació Musical Senienca.  Pep Vila, director.