Exposicions

ESBART CATALÀ DE DANSAIRES:

1908-2008 CENT ANYS D’HISTÒRIA

Dissabte 25 a les 10:15h inauguració.

Producció: Esbart Català de Dansaires.

L’Esbart Català de Dansaires ha presenciat molts dels esdeveniments i canvis que ha viscut la societat catalana, en especial la barcelonina. Aquesta exposició mostra a través de dades, fotografies i esquemes, com ha estat aquest llarg recorregut fins la seva vida actual, fent un repàs dels cent anys d’història de l’entitat a partir dels objectius expressats en els Estatuts fundacionals signats el 8 de juliol de 1908:
“1er. La finalitat del Esbarts Català de Dançaires es estudiar y donar á coneixer los balls populars y artistichs nacionals y extrangers, per parelles d’abdós sexes.”

foto esbart catala dansairesL’Esbart Català de Dansaires és una entitat cultural barcelonina fundada l’any 1908 per una colla d’amics aficionats per la dansa.  Els seus objectius són la recollida d’informació i documentació, l’estudi, la formació  i la difusió de la dansa tradicional catalana.

La recollida d’informació i documentació és realitzada pels components de l’entitat amb entrevistes, treballs de camp, buidats de llibres, de revistes o diaris, congressos, etc.  Apleguen i conserven els documents sobre dansa catalana en qualsevol suport i format. L’estudi d’aquesta informació i documentació permet fer publicacions i difusió en general.

La formació en dansa tradicional catalana es fa a través de l’ensenyament als membres de les seccions infantil, juvenil i cos de dansa,  amb activitats del Ball dels divendres,  els cursos anomenats La Cafetera, els tallers de dansa al carrer, per a escoles, altres col·lectius o  públic en general

La difusió es fa amb mostres de dansa, a càrrec dels grups de balladors de l’Esbart, en actes cívics, culturals i festius, amb la participació en jornades, congressos i taules rodones, l’assessorament a grups de dansa, centres educatius, mitjans de comunicació, estudiants, investigadors i ajuntaments. Des de 1993 organitza els actes del MercèDansa de la Festa Major de Barcelona.

Disposa de biblioteca i arxiu especialitzats en dansa tradicional catalana, música de dansa, cançó i festes, que són de consulta pública. Des de 1998 convoca el Premi rafel Tudó per estudis sobre dansa tradicional catalana i la jornada Aportacions a dansa catalana.

Melodies del  Silenci

Arraïls. Col·lectiu d’Art

Casa de Cultura de la sénia

Oberta des del 25 d’octubre al 22 de novembre, horari de dimecres a dissabte de 18 a 20h i diumenges de 11 a 13h.

Més informació a http://www.arrails.com/ca/.

 

Arraïls és un col·lectiu d’artistes fortament vinculats a la comarca del Matarranya. Presenten l’exposició Melodies del Silenci en el marc del festival Terres de Cruïlla que se celebra al Centre Cultural de la Sènia. Romandrà oberta des del 25 d’octubre al 22 de novembre, en horari de dimecres a dissabte de 18 a 20h i diumenges de 11 a 13h.

L’exposició compta amb 10 artistes de diferents disciplines, de la fotografia a l’escultura, de la pintura al collage, i procedents de diversos llocs del país i del món, que han trobat en el Matarranya un lloc on inspirar­‐se i crear.

El títol de l’exposició, Melodies del Silenci, ve donat per l’estret vincle que es dóna entre l’art plàstic i la música. Tota obra d’art, sigui plàstica o musical, procedeix del silenci, parteix del silenci creatiu de l’artista i es dirigeix al silenci interior de l’espectador. En aquest breu interval es produeix l’art, que en el nostre cas interpretem físicament, produint obres que són melodies materialitzades, alliberades del temps lineal, que poden ser escoltades a través de la seva contemplació global en el mateix instant en què un es troba davant d’elles.