Grup de Jotes Sarabastall

El mes de febrer de l’any 2010 es va fundar l’Associació Cultural i de Folklore Tradicional “Sarabastall” de Sant Jaume d’Enveja. 

Els components fundadors de l’entitat majoritàriament eren dones relacionades i formades al món de la música, el ball i el teatre. 

El motiu que les va animar a formar el grup va ser recuperar els balls i les músiques tradicionals de la zona amb Sofia Morales i en especial la jota d’aquí, amb l’ensenyament de Pepita Roca Pagà de Deltebre. 

Paral·lelament es va anar contactant amb grups similars del Baix Ebre, Terra Alta, Montsià i Baix Maestrat. 

Després d’un temps d’assajos, es va organitzar una primera trobada de grups al mes de maig d’aquell any. Des de llavors, anualment es realitza aquesta trobada amb l’assistència de diferents grups d’aquestes comarques. 

Actualment la principal activitat del grup és participar a les diferents trobades que es realitzen a les poblacions veïnes i actuar en diversos actes que s’organitzen arreu del territori. També ofereix cursets per ensenyar aquesta tradició al públic en general, com ara als veïns del propi poble de Sant Jaume d’Enveja. A més, el grup participa en cursos i tallers de formació per perfeccionar i conèixer la música i les jotes de diferent procedència, tant de la zona com del País Valencià, que serveixen per incorporar al grup nous balls i coreografies diverses. Són els propis membres del grup els que munten els seus balls i els adapten amb els nous aprenentatges.