Jornades de Formació 2015

Coordinadores del grup de treball de la jornada “La funció social de les bandes de música en un context global”.

  • Noemí Rubio
    (Violinista, Pedagoga musical, Experta en Desenvolupament Cultural Comunitari, Gestora cultural)

noemi-rubioTitulada Superior en Música en l’especialitat de Pedagogia de l’Instrument (ESMUC). Formada en metodologies musicals col·lectives (Certificat en Rítmica-Dalcroze, cursos d’Orff i Soundpainting).  És llicenciada en Història de l’Art (URV) i postgraduada en Desenvolupament Cultural Comunitari (UAB).  Actualment codirigeix Comusitària, Riborquestra i treballa en el projecte 4Cordes. Compta amb una extensa experiència en la implementació de la pedagogia de grup en la Escola de Música – Centre de les Arts de L’Hospitalet. És membre de l’Orquestra Camera Musicae i del Maal Ensemble.

  • Laia Serra
    (Gestora cultural, Formadora de formadors, Experta en Desenvolupament Cultural Comunitari, Pedagoga musical­, Violinista, Coach)

laia-serrqDoctorada en Desenvolupament Cultural Comunitari a la Universitat Ramon Llull. Ha obtingut el Màster en Gestió Cultural per la Universitat de Barcelona. És Titulada Superior en Música en l’especialitat de Pedagogia de l’Instrument (ESMUC) i postgraduada en Desenvolupament Cultural Comunitari (UAB). Especialitzada en lideratge i facilitació d’equips (formació en PNL, Coach i Teachers Empowered). Actualment dirigeix l’àrea de “Música i Comunitat” de Musicop i de l’Escola Municipal de Música de Mataró.  Així mateix codirigeix Comusitària i Riborquestra. Treballa en diferents projectes de música comunitària en els quals implementa un programa de “Nous Paradigmes del Coneixement”.


 

Directors i compositors:

Fotos CV Miguel 039Miguel Etchegoncelay (Argentina)

Miguel Etchegoncelay (1970, Còrdova, Argentina), ha realitzat estudis de composició i direcció a la Universitat Nacional de Còrdova (Argentina), al Conservatori de Zuric (Suïssa), i a l’Institut Superior Europeu bandístic (ISEB) de Trento (Itàlia). Els seus mestres principals han estat Franco Cesarini , Félix Hauswirth i Jan Cober. Va realitzar més estudis de perfeccionament amb Eugene Corporon i Tim Reynish .Dirigeix ​​regularment com a director convidat a Suïssa, França, Alemanya, Itàlia, Espanya i Eslovènia. Ha estat al capdavant d’importants bandes com “Aulos Blasorchester” i “Musique de Landwehr” de Fribourg (Suïssa); “Banda del Liceo Antonio Rosmini de Rovereto” (Itàlia); Banda Municipal de Lalín i Banda Sinfónica Juvenil de la Región de Aragón (Espanya), Banda Simfònica de la Universitat de Ljubljana (Eslovènia); projecte WYWOP (World Youth Wind Orchestra Project) Schladming (Àustria); Banda Simfònica Nacional Juvenil de França (temporades 2009 i 2010) i Grand Ensemble de Metalls d’Alsàcia (2007-2013) amb el qual acaba de finalitzar l’enregistrament d’un nou disc “Rússia Eterna” amb arranjaments de la seva autoria. Des de febrer de 2005 és professor de direcció de conjunts instrumentals i director de l’Orquestra i Banda Simfòniques del Conservatori d’Estrasburg i de l’Acadèmia d’Arts del Rin (França) i docent de diferents cursos de formació de direcció a França i a l’estranger (Bundesakademie Trossingen d’Alemanya; Mid Europe Festival 2012, Àustria; ISEB de Trento, Itàlia; Federació de Bandes de Franche – Comté, França; Federació de Bandes del Sud Tirol, Itàlia; Conservatori de Trento, entre d’altres) .Forma part de la comissió musical de la Confederació Internacional de Societats de Música (CISM) i col·labora regularment en les publicacions del diari de la WASBE, Associació Mundial de Bandes i Conjunts. Participa regularment com a membre de jurat en concursos nacionals i internacionals (Riva del Garda, Festa Nacional d’Alemanya, WMC de Kerkrade, entre d’altres). A més del seu càrrec al Conservatori d’Estrasburg, Miguel Etchegoncelay és director titular de la “Musikverein Egringen” d’Alemanya, de la “Stadharmonie Laufen” , a Suïssa, i de la “Banda Municipal de Valdoie” a França.

cesarini1Franco Cesarini (Suïssa)

Nascut a Bellinzona, Ticino (Suïssa). Inicia els seus estudis musicals al Conservatori de Milà amb la flauta i el piano. Més tard continua els seus estudis amb Peter-Lukas Graf a l’Acadèmia de Música de Basilea, on se gradua com a professor. Ha participat com a solista amb diferents formacions de cambra a diferents competicions obtenint al 1981 el primer premi del Concurs Suís per a Solistes. Al 1984 és becat per la Fundació Ernst Gönher-Migros. Més tard estudi teoria i composició amb Robert Suter i Jacques Wilderberger, i direcció de banda amb Felix Hauswirth. Actualment és professor de direcció de banda al Conservatori de Zurcí, a més de dirigir la Banda “Cívica Filarmónica di Lugano” i la “Cívica Filarmónica di Balerna”. Ha estat jurat internacional en diferents concursos així com director convidat a diferents formacions europees. Les seves composicions van destinades, no només a les bandes de música sinó també a les brass bands, grups de cambra, cor i orquestra simfònica. És membre del cos de directors de la WASBE (World Music Association for Symphonic Bands and Ensembles).

foto Bert AppermontBert Appermont (Bèlgica)

Bert Appermont va néixer a Bilzen, Bèlgica, el 27 de desembre de 1973.
El 1998 va completar els seus estudis amb un doble “Master of Music” a l’Institut Lemmens a Lovaina. Sobre la base dels seus èxits en Educació Musical i  direcció de Banda de Música, va fer un Màster en “Disseny de Música per a Cinema i Televisió” a la internacionalment reconeguda Escola de Mitjans de Bournemouth a Anglaterra. Amb el compositor holandès Daan Manneke ha estudiat les tècniques contemporànies de composició. Ensenyat i inspirat per Jan Cober, Bert Appermont s’ha guanyat una notable reputació com a director d’orquestra convidat, tant a la seva Bèlgica natal com a l’estranger. També és un convidat habitual als cursos, jurats i tallers de tot el món. Com a compositor ha escrit no només dos musicals, sinó també més de 50 peces per a cor, conjunt de cambra, orquestra de vent, teatre musical i orquestra simfònica.
Recentment, en col·laboració amb Graham Reilly, va escriure la música per al documental de la BBC “The Reel History of Britain”que va ser gravat per la prestigiosa Orquestra Filharmònica de la BBC. Les seves obres han estat interpretades a tot el món, i gairebé totes les seves composicions han estat enregistrades en CD i DVD per orquestres de renom procedents de països com Japó, Suïssa, Països Baixos, Dinamarca, Alemanya, Itàlia, Espanya i Bèlgica.

A VAlero (blanc i negre)Andrés Valero Castells (València – Espanya)

Andrés VALERO-CASTELLS (Silla 1973). Es forma en els CCSS de València i Múrcia, titulant-se en 8 especialitats, amb 4 Mencions d’Honor i Premi Fi de Carrera. Han estat els seus professors més destacats L. Balada, R. Ramos, E. G ª Asensio, E. Cifre, M. Galduf, V. Camps, etc. Ha obtingut el Diploma d’Estudis Avançats (DEA) per la UCV. Des de 2004 ocupa una càtedra de composició en el Conservatori Superior de València. Ha rebut premis a França, Itàlia, els EUA i Espanya. Les seves obres s’han interpretat en la major part d’Europa, EUA, Argentina, Puerto Rico, Japó, Corea, Singapur, etc. Les seves partitures estan editades a Espanya, França, Suïssa i EUA. De la seva àmplia discografia (realitzada a Espanya, Noruega, França, Suïssa, Holanda i Japó) destaquen els monogràfics produïts per l’IVM i la WWM. Ha estat directiu de l’Associació de Compositors Valencians, i compositor resident de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana. Des de 2007 és Director Principal Convidat de la Banda Primitiva de Llíria. Com a director convidat ha dirigit les municipals de Madrid, Alacant i Santiago. Va ser director de les bandes del CIM de Mislata, SAM de Picassent, la FSMCV i del Dia de la Música Valenciana.

foto jose R Pascual VilaplanaJosé Rafael Pascual Vilaplana (Alacant – Espanya)

Nace el 30 de abril de 1971 en Muro (Alicante) donde inicia sus estudios musicales con el bombardino y el piano en la Unión Musical de Muro, siendo sus profesores Salvador Martínez y Mª Angeles Palacios

Más tarde continua sus estudios profesionales en el Conservatorio Municipal de Alcoi y en el Conservatorio Superior de Valencia. Desde 1988 estudia Dirección de Banda con el maestro holandés Jan COBER, realizando diversos cursos de perfeccionamiento en dirección bandística con Eugene CORPORON (University of North Texas). En 1993 es seleccionado en la especialidad de Dirección de Orquesta dentro del “Wiener Musikseminar” de Viena, estudiando con Karl ÖSTERREICHER y Yuji YUHASA. En 1994 asiste en Chicago a las clases de dirección de James CROFT impartidas en el “47th. Mid West Band and Orchestra Clinic”. En 1995 obtiene el Diploma de Dirección de Orquesta del “Wiener Meisterkurse für Musik” en la Escuela Superior de Música de Viena, con el maestro Hans GRAF. Ha ampliado conocimientos de Dirección en diversos cursos con profesores como José Collado, Gerardo Pérez Busquier o Norman Milanés. En 2004 realiza un Master Class de Dirección de Orquesta con el prestigioso maestro Georges Pehlivanian y la Orquesta Filarmónica de Eslovenia en Ljubljana.

Ha trabajado como director titular de diversas bandas de Alicante (Castell de Castells y Muro) y de Valencia (U.M. de Yátova), destacando su actividad en el grupo de Música Tradicional “La Xafigà” (1988-1996), la Banda de la Associació Unió Musical de Bocairent (1994-1998), en la Banda de la Agrupació Artístico-Musical “El Trabajo” de Xixona (1995-2002), en la Banda de la Societat Unió Musical de Muro (2002-2007) y en la Banda de la Societat Musical “La Nova” de Xàtiva (2007-2009). De 2001 a 2014 ha sido principal director de la Orquesta Sinfónica de Albacete. Ha sido director invitado de la Banda Nacional de Cuba, Bandas del Conservatorio de Tilburg, Bandas Municipales de Alicante, Barcelona, Bilbao, Castellón, A Coruña, Madrid, Palma de Mallorca, Pontevedra, Sta. Cruz de Tenerife, Santander, Santiago de Compostela, y Vitoria, Banda Municipal de Matanzas (Cuba), Banda Municipal de Buenos Aires (Argentina), Banda de la Facultad de Filosofía y Letras de la Universidad de Buenos Aires, Banda de la Marina Real Holandesa de Rotterdam, Banda del Conservatorio Superior de Canarias, Banda y Orquesta del C.S. del Principado de Asturias, Banda de MUSIKENE, Banda del Conservatorio Superior de Jaén, Banda Sinfónica de Sta. Maria da Feira (Portugal), Banda Sinfónica de Bairrada (Portugal), Banda Sinfónica Portuguesa de Oporto, Jungend Blassorchester de Baviera, AULOS Wind Band de Suiza, Civica Filarmonica di Lugano, Banda de las Fuerzas Armadas de Eslovenia, Banda del Conservatorio Profesional de Albacete, Banda del Conservatorio de Tortosa, Banda del Conservatorio de Calahorra, Banda del Conservatorio de Pontevedra, Banda y Orquesta del Conservatorio de Almansa, Banda de la Federación de Sociedades Musicales de la Federación Valenciana (titular temporada 2002), Banda de la Federación Murciana de Bandas, Banda de la Federación Navarra de Bandas, Banda de la Diputación de Tarragona, Orquesta Sinfónica de Matanzas, Orquesta Sinfónica de Bucarest (Rumanía), Orquesta de Cámara “Manuel de Falla” de Cádiz, Coro de la Universidad de Cádiz, Orquesta Sinfónica de Albacete, Orquesta Sinfónica de Castellón, Orquesta Sinfónica de Murcia, Orquesta Sinfónica del Vallés, Orquestra CAMERA MUSICAE de Tarragona (principal director invitado 2010-2013), así como con diversas agrupaciones bandísticas de la Comunidad Valenciana, Galicia, Canarias, Castilla La Mancha, Murcia, Cataluña,…

Ha colaborado como director con solistas de la talla de Jorgen van Rijen, Ben van Dijk, Spanish Brass, Ximo Vicedo, Luis González, Pedro Valero, Yulia Nefiodova, Pablo Suárez, Josep Trescolí, Ashan Pillai, Luisa Pereira, Lito Fontana,… Así mismo, en producciones líricas ha trabajado con cantantes como Ana Mª Sánchez, Amparo Navarro, María Ribera, Cristina Sánchez, Ruth Rosique, Andeka Gorrotxategui, Andrés del Pino, Alberto Arrabal, Javier Agulló,…
Es compositor de diversas obras para banda y conjunto instrumental, apareciendo algunos de sus trabajos en la Editorial Piles, Editorial Albadhoc, Ediciones Rivera, Editorial Tot per l’Aire, Ediciones EGC y la Editorial Omnes Bands de Valencia. Participa habitualmente como jurado de diferentes concursos de composición para Banda (Altea, Bocairent, Benidorm, Callosa, Calpe, Elda, Pego, Dènia, Algemessí, Sant Vicent del Raspeig…). Ha sido designado Jurado Internacional del Certamen Nacional de Bandas de Suiza a celebrado en la ciudad de Montreux en 2001, del Concurso de Dirección de Pordenone (Italia, 2006), del Concurso de Bandas de la Suiza Italiana en Lugano (2009), del Concurso Internacional de Dirección del WMC de Kerkrade (2010), del Concurso de Dirección de La Toscana (Italia, 2010), del Certamen Nacional de Bandas de Colombia en la ciudad de Paipa, (2010), del Certamen Internacional “Flicorno d’Oro” de Riva del Garda (Italia, 2014), así como jurado de los Certámenes Provinciales de Bandas de Alicante (2001) y Castellón (2002) y del Certamen de Bandas de La Senia (2006). Ha escrito obras por encargo para grupos como Spanish Brass Luur Metalls, 2i2 Quartet, Ximo Vicedo, Luis González, Juan C. Matamoros, Francisco González Azorín, . En 2006 estrena su musical Balansiyyà con letras de Carlos Veiga, actuando en Valencia, Torrevieja, Madrid y Rabat (Marruecos).
Desde enero de 2015 es director artístico de la Banda Municipal de Música de Bilbao. Así mismo es director de la Orquestra de Vents Filharmonia y principal principal director invitado de la Orquesta Sinfónica UCAM de Murcia. Es director artístico y profesor de los Cursos de de Perfeccionamiento Musical del Istituto Musicale Guido Alberto Fano de Spilimnbergo (Italia) desde 2007. Desde 1995 es profesor en la Escola Comarcal de Música de la Vall d’Albaida, de 1999 a 2004 en la Academia “Allegro” de Valencia y de 2002 a 2007 en l’E.C.M. del Comtat. Es socio de la SGAE, miembro fundador de la Asociación de Compositores ACMMIC (Associació de Compositors de Música de Moros i Cristians), miembro de WASBE (World Association for Symphonic Bands and Ensembles) y de COSICOVA (Asociación de Compositores Sinfónicos Valencianos).
En 1991 fue galardonado con la “Batuta del Mtro. Guillermo Tomás” de la Banda Nacional de Cuba en La Habana. En 1997 ganó el Primer Premio “Batuta de Oro” del “8th. International Conductor’s Competition” del WMC de Kerkrade (Holanda). En abril de 2000 obtiene el Primer Premio “Baton of Honour” del “1st. European Conductors’ Competition” organizado por la EBBA (European Brass Band Association) y celebrado en el Symphony Hall de la ciudad inglesa de Birmingham, por lo cual fue nombrado como “European Conductor Champion 2000”. En octubre del mismo año es el único español seleccionado para dirigir ópera en el “VI Concorso per a Giovanni Directore d’Orchestra de la Comunità Europea” organizado por la Fundación Franco Capuana de Roma, la Academia Chigiana de Siena y el Teatro Lirico Sperimentale de Spoleto (Italia). En 2004 recibe el Premio Euterpe de la Federación de Sociedades Musicales de la Comunidad Valenciana en dos categorías: Dirección de Banda y Composición de Música para la Fiesta. En 2010 recibe el Premio Nacional de Música “Ignacio Morales Nieva” del Festival de Música de Castilla “La Mancha”. En 2012 recibe el Premio al Mejor Espectáculo Musical de Castilla La Mancha junto a la Orquesta Sinfónica de Albacete.