Matèria Sonora

Crec en la recerca i en la creativitat de la dansa des del físic, les possibilitats infinites del cos, la tècnica i, naturalment, la música. Crec que, en el llenguatge del moviment, la música i la dansa són indissociables. Potser és perquè la meva sensibilitat per la música va començar fins i tot abans que per la dansa (vaig ser músic i percussionista amateur, i també vaig formar part de grups de dolçaines i tambor tradicionals). Entenc aquests dos elements paral·lels en concepte; hi ha d’haver un diàleg continu durant el procés de creació, ja que és la manera com s’arriba a crear una fusió real entre les matèries sonores.

Pel que fa a la situació de la dansa contemporània als territoris de parla catalana, veig que hi ha molt de potencial, moltes ganes de treballar, desig, passió, creativitat… I tot plegat se suma a un territori altament atractiu per la bellesa, el clima, els colors i els contrastos de la Mediterrània. No obstant això, encara estem lluny d’entendre l’engranatge real de com haurien de funcionar les estructures culturals que sovint són les que tenen la clau del seu desenvolupament normal.

Roberto Olivan

Creador internacional, inicia la seva formació a l’Institut del Teatre de Barcelona i a l’escola P.A.R.T.S. de Brussel·les. Serà la capital belga el punt clau en la solidificació de la seva trajectòria artística. Dona els seus primers passos com a ballarí professional treballant a la prestigiosa companyia Rosas, dirigida per Anne Teresa De Keersmaeker. També ha ballat sota la direcció dels reconeguts creadors Robert Wilson, Tom Jansen i Josse de Pauw.

Actualment, Olivan és el director de R.O.P.A. – Roberto Olivan Performing Arts, companyia de dansa que neix a Brussel·les l’any 2001. Així mateix, dirigeix el Festival Deltebre Dansa, esdeveniment internacional celebrat anualment des del 2004 i del qual també n’és el fundador.

Olivan també crea encàrrecs per a companyies de dansa, universitats, escoles, conservatoris i centres de dansa de tot el món. La seva carrera ha sigut molt versàtil. En els darrers anys, ha estat impartint classes i tallers per tot el món, a més de desenvolupar la seva carrera com a coreògraf i ballarí al sector cinematogràfic.

Ha sigut el director artístic d’importants esdeveniments culturals i membre del jurat en diversos concursos de dansa. Ha participat en trobades sectorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i forma part del Consell Assessor de Cultura de la Generalitat de Catalunya a l’àrea de les Terres de l’Ebre.

Carrera intensa reconeguda mundialment: Premi Nacional de Cultura 2014 (Catalunya), Premi Ciutat de Barcelona 2013 (Catalunya), Premi FAD Sebastià Gasch de les Arts Parateatrals 2012 (Catalunya) i Premi a la Creació Contemporània SACD 2001 (Bèlgica) de la Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, a més de diverses nominacions.