Participants Grups de dansa tradicionals – 29/oct/17

Danses la Barcella de Xert

El  grup de danses La Barcella de Xert va nàixer l’any 2008 a partir d’un curs que va dirigir el grup danses El Ramell de Castelló. Aquest grup havia recuperat el ball pla de Xert, a partir d’unes investigacions que havien fet en  arxius i ens el van ensenyar. En aquell moment, en el poble no quedava memòria d’aquell ball pla. A partir d’aquest acte vam pensar en la necessitat de crear un grup de danses estable que mantinguera els balls tradicionals que corrien el risc de perdre’s.

Així  vam anar  incorporant altres balls típics com la jota de tres, l’única jota que s’havia mantingut al llarg del temps sobretot a la zona d’Anroig. Aquesta jota es balla amb dues xiques i un xic  i sembla que l’origen es deu a la falta de balladors i no de balladores, per la qual cosa l`havien de compartir.

Posteriorment preguntant a persones majors del poble vam poder recuperar algunes passades de jotes que es ballaven als bureos dels masos de la Barcella. I així va sorgir la jota de dos o jota de la Barcella.

Com tota institució que desitja estabilitzar-se, vam pensar en la necessitat de tenir un director que coordinara les actuacions i així vam contactar amb Michel Pau Juan que continua sent el nostre mestre.

I com tot grup que balla, volíem tindre música   i això ens va dur a entendre’ns amb el grup Veniu a cantar de Benicarló, els quals  sempre han estat amanits per acompanyar-nos en les dansades i en les sortides per altres pobles, i amb els quals mantenim una relació fraternal.

A hores d’ara, el Grup de danses La Barcella està molt actiu, i  hem participat en nombroses dansades, des de La Vall d’Albaida, passant per Castelló i fins a diferents localitzacions de la nostra comarca, com  Traiguera, Catí, Sant Mateu, La Jana, Càlig, Tírig, Canet, la Torre d’en Domènech, Benicarló, La Pobla d’Alcolea entre altres, sempre gaudint dels balls i de les bones relacions que permet el ball i la música.Grup de Danses el Raval de Vila-real (País Valencià)

EL GRUP DE DANSES “EL RAVAL” es va formar l’any 1987 i entre les seues principals finalitats estan la investigació i la difusió de les manifestacions culturals tradicionals i populars del País Valencià i de manera especial les de les comarques del nord valencià. Per aquesta raó el grup desenvolupa moltes activitats:

  • Recerca de cançons, danses, músiques, indumentària tradicional, relats orals i altres manifestacions culturals.
  • Exposicions i conferències sobre indumentària, instruments i cançó popular.
  • Cursos de formació i divulgació sobre la nostra cultura tradicional i sobre el seu aprofitament en les activitats d’animació sòcio-cultural i en les classes de música.
  • Publicacions d’opuscles, cançoners i articles de premsa sobre aspectes diversos de la cultura tradicional i de la multiculturalitat.
  • Enregistraments sonors de cançons i altres temes. De fet, en breu presenten el seu darrer treball “Al voltant de l’Espadà” on hi ha un doble compacte amb música inèdita dels pobles d’aquesta emblemàtica serra castellonenca.
  • Actuacions al llarg de l’Estat Espanyol i d’Europa.
  • La indumentària del grup en els seus espectacles folklòrics és fidel a reproduccions dels models del s. XVIII i XIX.
  • L’interès per les cultures tradicionals els va portar a organitzar el “Festival Internacional de Danses de Vila-real”  amb  28 edicions a la seua esquena.
  • Han participat en festivals arreu del món: Àustria (1987), Turquia (1989), Eslovàquia (1988 i 1992), Hongria (1992 i 2000), Portugal (1996 i 2004), Itàlia (1997 i 2005), Ucraïna (1999) i en molts llocs del nostre Estat com ara Canàries, Galícia, Castella – La Mancha, Catalunya i arreu del País Valencià.
  • La majoria dels balls i danses que interpreten són recuperacions fidedignes de les originals que sonaven i ballen els nostres majors i que han ballat en altres moments sense massa manipulacions coreogràfiques.

Grup de Dansa Paracota d’Amposta

Ells estimen la jota
la volen recuperar
es diuen grup Paracota
i els agrada molt ballar
i quant senten la rondalla o les dolçaines
se’ls fa difícil parar.

El grup està format per:

Més de vint persones d’edat i formació diversa que tenen com a nexe comú el voluntarisme cultural manifestat amb la celebració de la jota.    Duen a terme, també una tasca pedagògica amb l’organització de cursos de jota per a menuts i no tan menuts.

El Grup s’ha anat constituint durant els darrers anys amb la intenció que aquest tresor cultural no desaparegui dels carrers i places d’Amposta.

Paracota anima tot tipus d’actes culturals i festius i, de manera regular participa a les Trobades de Jota que es realitzen arreu de les Terres de l’Ebre. També a la Festa del Mercat a la plaça realitzada al mes de maig a Amposta, així com en institucions benèfiques que li sol·liciten.

Ha portat la jota de rondalla i el nom d’Amposta a llocs com  Càlig,  Vila-real, Castelló, Tortosa,  Barcelona, Cardedeu,  Calella de Mar, La Bisbal de Falset, Miravet…..Grup de Jota de la Casa d’Andalusia de la Sénia

grup la Sénia

El grup està dins de l’associació Casa de Andalucía de La Sénia. Va sorgir per l’interès que els membres de l’associació van mostrar per recuperar la Dansa de La Sénia. El grup no té un nombre estable de components, segons disponibilitat dels mateixos, la qual cosa no afecta a les ganes que tenen per a continuar la tasca feta fins ara i anar aprenent noves jotes de dins i fora del nostre territori.Grup Dolçainer de Joventuts Unides de la Sénia (Catalunya)

El Grup Dolçainer de Joventuts Unides es va crear l’any 1992 responent a la inquietud d’una colla de joves de l’entitat, per recuperar la dolçaina i el tabal, enguany fa 25 anys. Des de llavors, el Grup col·labora assíduament en manifestacions culturals, socials i festives del nostre poble, tant les oficials com, especialment, les populars. Des dels seus inicis el Grup Dolçainer va estar dirigit per Gregori Mestre, essent el director actual Marc Bel.

Fruit del treball d’investigació i estudi de la gaita senienca, els seus músics i els tocs antics de gaita i tabal com a instruments propis de la nostra història popular i tradicional, avui, la gent de la Sénia s’ha acostumat a sentir la gaita i el tabal a les processons, cercaviles, carreres de burros…

A banda d’aquesta activitat, el Grup organitza cada any la Trobada de Gaiters i Música Popular i, al seu torn, participa en altres trobades organitzades per altres grups. Ha actuat a pràcticament tots els pobles de les nostres comarques, així com al País Basc, Aragó, França i la ciutat alemanya de Mainhart.