Participants Grups de Teatre 28/oct/2017

Grup Teatral Planer (GTP)

Es va fundar el 1976 i al llarg d’aquests 40 anys d’existència ha fet representacions de tota mena (drama, comèdia, escenificacions sobre textos d’escriptors del territori, recreacions històriques, etc.) tant al poble de Santa Bàrbara com en altres pobles de les Terres de l’Ebre.

Centre d’Estudis Planers (CEP)

Es va crear l’any 1997 i des d’aleshores s’ha dedicat a investigar i sobretot a divulgar tot allò que fa referència al patrimoni natural, arquitectònic, històric, etnològic, etc. del poble de Santa Bàrbara, mitjançant llibres, exposicions, itineraris, jocs, etc. El CEP forma part del grup Terres de Cruïlla, que aglutina centres d’estudis i entitats culturals de banda i banda del riu Sénia.


Grup de balladors i balladores de santa bàrbara

L’any 2009, l’Ajuntament de Santa Bàrbara va organitzar un taller, per aprendre els balls típics de la població, a través del programa Tallers per a la Festa Terres de l’Ebre, un programa creat pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, a través del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i gestionat per l’Institut Ramon Muntaner en l’àmbit de les Terres de l’Ebre.

Un grup de persones amb l’entusiasme, la constància i les ganes de mantindre ben viva una part del les tradicions planeres van apuntar-se al taller i van sortir a ballar, per primer cop, a la celebració de la Festivitat de Sant Gregori d’aquell mateix any 2009.

En els anys successives, aquest grup de balladors i balladores, majoritàriament els que van començar al 2009, però també amb algunes incorporacions al llarg dels anys, han continuat ballant tots els anys a la celebració de la Festivitat de Sant Gregori, però també han anat descobrint i ballant nous balls i, sobretot, han anat ballant en diferents actes i celebracions que es realitzen al municipi, com a la tradicional cantada i ballada de cobles per les cases de les pubilles, a la Fira de l’Oli Novell, els Cítrics i la gastronomia, a les representacions teatrals del Viatge al Passat Planer i fins i tot aquest any 2017 a les festa d’homenatge a la gent gran celebrada durant les Festes Majors de Santa Bàrbara.


Maria Antònia Pujol

Maria Antònia Pujol i Subirà va néixer a Gironella (Berguedà). Mestra d’Educació  Primària especialista de música, titulada superior en Solfeig, Pedagogia Musical, Musicologia i Instruments de la Música Tradicional. Diplomada en Estudis Avançats. Instrumentista de tenora, tarota, tible i cantant. Autora del llibre L’avaluació de l’àrea de música, del CD VIDA i coautora dels llibres: Ximic. Jocs tradicionals; La dansa catalana en l’ensenyament primari; i Requetetxec. Descobrim els instruments i grups instrumentals dels Països Catalans.

Li agrada fer música, pel poble i amb la gent del poble, respectant el seu context i la seva funcionalitat. Considera que els jocs tradicionals que utilitzen la música en el seu desenvolupament són una font d’aprenentatge musical, social, psicomotriu, cognitiu i personal. Sempre que pot li agrada anar a explicar coses relacionades amb la música, ja sigui en conferències i congressos.

Autora de la tesi doctoral L’ensenyament i l’aprenentatge de la música tradicional i popular a Catalunya: una anàlisi pedagògica i psicosocial (UB, 2017).

Actualment compagina la interpretació musical –ja sigui tocant la tenora, la tarota, el tible o cantant– amb la docència –professora de l’Aula de Música Tradicional i Popular-El Tecler de Tarragona, professora associada de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona, professora col·laboradora de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.