Xerrades

Música i dansa en la cruïlla.

Dissabte 25, a les 10:40h.

Raül Sanchis

Raül sanchis -foto

Raül Sanchis Francés desenvolupa en l’actualitat una tesi doctoral sobre dansa i música valenciana d’arrel tradicional a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Ha estat professor associat de la Universitat Politècnica de Catalunya i investigador col·laborador en grups de recerca de la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i la Universitat d’Alacant. Ha estat conferenciant i ponent en diversos congressos i autor de publicacions nacionals i internacionals sobre acústica musical, mètodes numèrics de computació, electromagnetisme, musicologia, dansa i festa. Actualment forma part, com a investigador col·laborador, del grup internacional consolidat de recerca “Literatura, Art i Representació en la llarga Edat Mitjana” (GRC LAiREM 2014 SGR 894) i del grup internacional de recerca “Iconografia de la dansa en l’Edat Mitjana” (ICONODANSA), ambdós coordinats des de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.


Roda d’experiències

Dissabte 25 de 17 a 20h. 

Participants:

– “La Festa de la jota de la Ribera d’Ebre”, a càrrec de Mireia Grangé (Associació Cultural Lo Fardell Patxetí).
– “El Festival Deltebre Dansa”, a càrrec d’Elena Fabra.
– “El Campus de Música i Ball Populars de les Terres de l’Ebre, Matarranya i Nord Valencià”, a càrrec de Lluís Xavier Flores (Associació Cultural Riu en So).
– “El llenguatge del cos. El llegat de Joan Serra”, a càrrec de M. Antònia Pujol. (Aula de Música Tradicional i Popular- El Tecler, de Tarragona).
– “La Factoria Mascaró”, a càrrec de Jordi Rubió
– “El centenari de l’Esbart Català de Dansaires”, a càrrec de Montserrat Garrich (Esbart Català de Dansaires).
– “Els aspectes de gènere en la dansa clàssica són transportables a la dansa folklòrica, a càrrec d’Oriol Fort (Centre d’Estudis Molletans).
– L’Escola de música i dansa tradicional de les terres de l’Ebre Lo Planter, a càrrec de Carme Balagué i Pau Puig (Associació Cultural Lo Planter).
– El projecte “Dóna la nota”, a càrrec de Veremundo Garcia (IES M. Sales i Ferré d’Ulldecona).
– Els vells bureos, els nous bureos, a càrrec de Pere Gumbau i Joan Vicent Sempere (Grup de danses el Raval de Vila-real).

Actuacions:

– Balls tradicionals de les terres de cruïlla, a càrrec de l’Associació Cultural Espai de So.
– Dansa de dansants, ball de cintes i bastons, a càrrec del Ball de dimonis de Vinaròs.
– La Muixeranga de Vinaròs.
– Balls tradicionals a la Sénia, a càrrec de Dolçainers de Joventuts Unides, Associació de Ball i Grup de jota de la Casa Andalusia de la Sénia.

 

 

Foto Oriol Fort webOriol Fort i Marrugat

Gestor Cultural al CERC de la Diputació de Barcelona, director del Centre d’Estudis Molletans i membre de la Junta de Govern de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana. Recentment ha presentat una recerca sobre el paper de la dona en el món de la dansa: «Pas de deux» Quan dansa i gènere comparteixen escenari.

 

Dona la nota webDÓNA LA NOTA – Institut Manuel Sales i Ferré d’Ulldecona

Aquest projecte ha estat creat des del CdA Pau Casals i el que vol és que a partir de tots els centres educatius de Catalunya que creuen que la música és un element importantíssim i bàsic per l’educació dels seus alumnes, s’intenti explicar al món, que estimem, a la música, que és indispensable pel nostre dia a dia, que ens acompanya en molts moments importants de la vida i que volem que continuï sent indispensable en l’educació dels nostres infants. Així que per aconseguir enviar aquest missatge en vers de la importància de la música, vàrem cantar una cançó composada per l’ocasió anomenada “Mirall de Pau”, amb Música del David Melgar i lletra del Gibert d’Artze, en el Saló d’Actes del nostre institut el dia 6 de juny. Aquesta actuació es va realitzar simultàniament amb la resta d’escoles i instituts de tot Catalunya afegits al projecte. La nostra versió va incorporar a la part cantada un petit ball o coreografia, d’aquí la nostra participació en aquest II Festival Músiques en Terres de Cruïlla -jornada música i dansa- per poder explicar la importància de la música, de la dansa i de la fusió de la música-dansa en el món educatiu i concretament en l’educació de l’alumnat en general a partir d’aquest fantàstic projecte anomenat DÓNA LA NOTA.

 

logo lo fardellLo fardell patxetí

Som un grup de persones que ens aplega la jota, i en concret la de la Ribera d’Ebre, en qualsevol de les seues vessants. Des de fa temps, estem treballant perquè la jota torni a omplir les places i els carrers dels nostres pobles i perquè tothom sàpiga que la nostra comarca és terra jotera.

Després de diversos anys, hem decidit agrupar-nos sota el nom de Lo fardell patxetí. Per què aquest nom? Doncs perquè l’article lo ens representa, igual que el fardell, que des dels nostres inicis és la roba que ens ha acompanyat a les ballades, i, finalment,  el terme patxetí, que també volem recuperar, i que designa les persones natives de la Ribera d’Ebre.

Tenim ganes de treballar per desenvolupar les diferents vessants de la jota: fer classes de cant, per poder tornar a interpretar les músiques dels nostres avantpassats com Polesso, de Tivissa, o improvisar les pròpies tonades. Volem millorar la nostra manera de ballar i, fins i tot, pujar la jota a un escenari, per donar-li també el punt de cerimoniositat que es mereix. I volem implementar la didàctica d’aquest ball a les escoles, a través de la formació dels professors.

http://lofardellpatxeti.wordpress.com/https://www.facebook.com/lofardellpatxeti.

 

Muixeranga_Vinaros webLa muixeranga de Vinaròs

La muixeranga és una tradició valenciana consistent en fer torres humanes. És l’antecedent del ball de valencians, que al seu torn va donar origen als castellers. La muixeranga s’ha conservat tradicionalment en diferents pobles: Algemesí, l’Alcúdia, Titaguas, Peníscola i el Forcall.

La Muixeranga de Vinaròs és una entitat de nova creació que assaja i actua per tal d’aconseguir figures com més altes i difícils millor. Però, per a nosaltres, és més important el concepte de colla: gent diversa que treballa en equip. De manera semblant, creiem que no té cap sentit organitzar una muixeranga si aquesta no és acceptada pel poble de Vinaròs. Treballem especialment tres camps: la comunicació (explicar què és la muixeranga), el simbolisme (la muixeranga encarna uns valors ideals, però no una opció política determinada) i  la seguretat.

 

Dansa de Dansants de Vinaros webDansa de Dansants de Vinaròs

La Dansa de dansants són un conjunt de balls que actualment es realitzen a Vinaròs per les celebracions més importants del poble. El Ball de Dimonis de Vinaròs, desprès de consultar els arxius locals i estudiar els balls que es conserven a poblacions veïnes del Maestrat i dels Ports, decideix reinventar la dansa amb músiques i balls de nova creació.

 

deltebre dansaEl festival deltebre Dansa, 10 anys.

El Festival Deltebre Dansa, dirigit pel ballarí i coreògraf Roberto Olivan, s’ha consolidat a través dels anys a fins convertir-se en una referència per als professionals del moviment i de la creació contemporània. A l’impacte cultural d’aquesta emprenedoria s’afegeixen cada any nous objectius i iniciatives. En les darreres edicions han passat pel Taller més de 1.200 participants de més de 47 nacionalitats diferents vinguts d’arreu del món. Dues setmanes d’intensa activitat cultural, espai d’intercanvi, que reuneix diferents cultures, disciplines artístiques i coneixements altament tècnics en dansa i circ contemporani.

El Festival Deltebre Dansa aborda i desenvolupa un nou gènere que podríem anomenar les arts del moviment i que és fruit de la recerca del director artístic d’integrar el circ en les creacions de la seva pròpia companyia de dansa Enclave.

La ciutat efímera Deltebre Dansa està formada pel Centre Cívic i dues carpes per al desenvolupament dels tallers i la carpa de circ, que esdevé el centre neuràlgic del Festival i acull les representacions i espectacles de la nit. Els cursos d’iniciació s’obren també als carrers i places del poble. L’espai més identificatiu del festival és l’arrossar, escenari d’improvisació i símbol clau de la integració i l’arrelament del Festival al territori.

Elena Fabra Noche

Elena Fabra és llicenciada en Geografia i Història General per la Universitat Rovira i Virgili i postgrau en Animació i Gestió de la cultura popular a la Universitat Ramon Llull de Barcelona. Treballa com a tècnica de cultura l’Ajuntament de Deltebre des del 1996 i té una àmplia formació en gestió cultural.

Ha estat guanyadora de la I Beca “Lluís M. Saumells” convocada per la Diputació de Tarragona i és autora del llibre Ferran Arasa Subirats. El paisatge, un camí alliberador, editat per la Diputació de Tarragona (2005), i coautora del llibre Lo Carrilet de la Cava i les cançons de Josep Bo. Un paisatge musical per al Delta de l’Ebre, editat per Cossetània Edicions (2009).

Entre altres coses, és membre del Centre d’Estudis Tirant lo Rall (Deltebre), de l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya i de la Comissió Cívica de Patrimoni de les Terres de l’Ebre.

Grup de danses El Raval

ravalEl grup va nàixer a Vila-real (Plana Baixa) l’any 1987 i des d’aleshores s’ha compromés amb l’estudi, la recollida de materials, l’aproximació a tots els aspectes de la cultura tradicional especialment la música i el ball de les comarques del nord del País Valencià. La divulgació també és una part important del nostre treball.

Actualment l’associació està formada per vora 30 persones, entre músics i balladors. Presentem espectacles folklòrics diversos, entre els quals destacarem els darrers: Al voltant de l’Espadà i Al nord: Baix Maestrat.

Hem treballat en la restauració de fets diversos de la nostra cultura tradicional local: Despertà de l’Aurora, Ball de la plaça…

Hem publicat 8 volums de “Cançons de la Vila”, amb els materials recollits del cançoner tradicional de Vila-real; hem editat en format CD “Del Millars al Belcaire” (música de la Plana Baixa), “Cants a la Mare de Déu de Gràcia” (música religiosa tradicional de Vila-Real),”Nadal a la Plana” (música nadalenca de la Plana Baixa). També hem editat, en col·laboració amb l’Associació folklòrica el Millars i El Grup Caselló (Castelló) el disc “Cants al camp”. El 2013 vam publicar el recull de música tradicional “Al nord, Baix Maestrat”.

Hem col·laborat amb publicació del Catàleg d’indumentària del Museu Etnològic del Termet de Vila-real.

Organitzem el Festival Internacional de Danses de Vila-real que aquest any ha celebrat la seua XXVII edició.

ESPAI DE SO

espai de soEspai de So és una entitat que s’ocupa de la investigació, recuperació, restauració i difusió del patrimoni etnomusical de les comarques de les Terres de l’Ebre, Nord Valencià i Matarranya-Mesquí en la seua vessant de ball i dansa, cant, organologiai altres aspectes relacionats amb la cultura tradicional. Són diverses les nostres activitats; com ara la realització de cursos i tallers itinerants de ball i instruments tradicionals (escoles, ajuntaments, associacions…) o la coordinació de projectes de recerca i restauració del patrimoni etnomusical i coreicomusical (balls de plaça, danses rituals…). Així mateix, la participació en diferents conferències i xarrades al llarg del territori ens ha permés l’oportunitat de poder plasmar la faena realitzada durant estos anys. Com a associació centrada en la difusió de la cultura tradicional trobem que una de les vies primordials és fer-ho, tant amb la publicació d’articles i material audiovisual com també amb la promoció d’espais de trobada i formació, com és el cas del Campus de Música i Ball Tradicionals de les Terres de l’Ebre, Matarranya i Nord Valencià a Móra d’Ebre o la recentment creada Escola de Música Tradicional Ebrenca “Lo Canalero”.

CAMPUS DE MÚSICA I BALL TRADICIONALS DE LES TERRES DE L’EBRE, MATARRANYA I NORD VALENCIÀ

campus musica balls popularsVol esdevenir un espai de formació contínua per a la gent del territori. És per això que esvincula a la Xarxa de Campus Populars de la Generalitat de Catalunya i ha estat reconeguda pel Departament d’Ensenyament (certificat de 30 hores per als alumnes). El Campusaposta per una oferta àmpliad’activitats formatives i lúdiques per a tot tipus de públic. I això pot dur-se avant amb la col·laboració d’un professorat formatenlamàteriaiobertatothom quemostreun interéspel coneixement de la nostra cultura musical tradicional. Cinc jornades estivals a Móra d’Ebre on l’aprenentatge, la difusió de coneixements, la interrelació i la convivència conviuen amb l’esplai i la festa, protagonistes tots ells d’una proposta amb segell propi i amb vocació de vertebració del territori des del patrimoni etnomusical (instruments, ball, dansa i cant) de les terres catalanes de l’Ebre, la comarca aragonesa del Matarranya-Mesquí, i el Maestrat i els Ports valencians.

RONDALLA DELS PORTS

rondalla portsSom una agrupació formada per músics, cantadors i balladors catalans i valencians i vinculada a l’associació “Espai de So” de Tortosa. Presentem un producte centrat en actuacions de caràcter obert i participatiu (ballades i bureos) i amb un repertori tradicional basat en els gèneres musicals i ballables dels Ports de Beseit, Morella i Tortosa. Volem que la nostra marca tingue una sonoritat tradicional, d’arrel i, és per això, que prestem especial atenció a les tècniques i esquemes interpretatius, rituals i instrumentació pròpia del país. El repertori, alhora, és producte del treball de recerca i investigació.Actualment hem estat becats pel Museu de les Terres de l’Ebre, l’IRMU i la Generalitat de Catalunya per dur avant estes accions.