Animal de Séquia: procés creatiu

Sol Picó Cia de Danza S.L. – Jesús Salvador “Chapi, músic compositor

L’expressió típica valenciana «Animal de sèquia» evoca la diversa i curiosa fauna que habita les sèquies i els aiguamolls valencians. Un hàbitat on antigament es barrejaven amb tota naturalitat les labors agrícoles dels llauradors amb els jocs infantils entre l’aigua, el fang i les canyes. Una dita que evoca també les olors a marjal, a arrossar i a camp d’horta regat, als camins de terra i el color verd intens de l’asprella i altres algues aquàtiques al fons de la sèquia transparent. Oferix una relectura contemporània de la cultura popular valenciana, revisitant les arrels, per a així fer un viatge d’anada i volta, un retorn pel cap alt primari i terrenal. L’espectacle camina gràcies a la interacció entre coreografia i música i a la successió d’estímuls escènics: uns versos d’Estellés, un llançament de pinyols, una processó que podria acabar com el rosari de l’Aurora, un pasdoble ballant a terra, una tomatina suggerida, un bestiari per a una nova falla, un ball per al trinquet i el tro del cant de batre, entre d’altres.

  1. Coneixerem la tècnica de dansa contemporània que Sol ha anat desenvolupant al llarg de la seva carrera artística valent-se de la fusió de diverses tècniques com a base del seu treball.
  2. A continuació explicarà com treballa la composició a través de la improvisació i l’estudi del moviment personal de cada individu.
  3. En definitiva, partir del centre per volar, buscar la màxima fisicalitat i potenciar la pròpia energia. Trobar la manera de ballar des d’un mateix, des de la  pròpia ànima.
  4. També aprendrem com va ser el procés de creació coreogràfica de l’espectacle “ Animal de Séquia “ a partir de les músiques, les imatges i les tradicions.

 “Quan em van trucar per fer-me la proposta de preparar un espectacle a la Comunitat Valenciana, ho vaig tenir clar de seguida: vull parlar de la meva terra, d’allò bo i d’allò dolent. No en visc el dia a dia però durant 30 anys no n’he fallat ni un: per Nadal i Reis, els estius o el dia de la Glòria de casa meva, Alcoi. Cada vegada que vinc passe pel mateix, moments que em fan estimar amb deliri aquesta terra i altres que m’omplin de ràbia i impotència . Així doncs el motiu de fer aquest espectacle va ser gratar una mica més en els hàbits, costums i maneres de fer de aquesta comunitat.

La meva intenció va ser utilitzar d’excusa i punt de partida les arrels, tradicions i la identitat del poble València per aprofundir-hi, investigar, rellegir i donar-li la volta.

Es un joc on la música interpretada per 30 músics valencians, la banda CHAPICÓ, creada per a la ocasió, també viatja per diferents paisatges sonors inspirant -se ara en un misteri d’Elx, ara en Ximo Bayo o en una processó. Els 30 músics no només toquen, sinó que també busquen la fusió amb el ballarins que tan aviat ballen una música techno amb una coreografia inspirada en el folklore València com ballen una filaeta de moros i cristians desestructurada.

No inventem res, ballem i compartim l’esperit d’un poble que va i ve, que igual ressorgeix de les seves cendres com torna a caure irremeiablement .

El més important es que ningú pose el peu dins la sèquia !!”

Sol Picó

Sol Picó és una ballarina i coreògrafa espanyola. Ha estudiat dansa espanyola, clàssica i contemporània i en les seves produccions combina diferents tècniques i llenguatges de manera trencadora. El 1993 crea la Companyia Sol Picó amb la qual s’ha convertit en una de les coreògrafes i ballarines més heterodoxes de l’escena contemporània espanyola. Ha estat guardonada amb nombrosos premis. En el seu palmarès té 10 premis Max, el premi Nacional de Dansa de Catalunya (2004), el premi Ciutat de Barcelona de Dansa (2015) i el Premi Nacional de Dansa 2016. Aquest últim any ha rebut, entre d’altres,  el premi per la seva trajectòria de l’APDCV  i el de millor Direcció Coreogràfica de les Arts Escèniques Valencianes per Animal de Sèquia.

Tenaç i arriscada, Sol Picó desenvolupa un moviment 100×100 personal basat en la precisió, la velocitat, la vitalitat i la potència. Els seus espectacles –madurs, imaginatius i sempre controvertits– remouen al públic i no el deixa indiferent. La qualitat de les seves propostes i l’humor i el diàleg amb els espectadors són l’essència de la obra d’aquesta desafiant i emprenedora coreògrafa.

L’espectacle ANIMAL DE SÉQUIA

“Tradicions ben arrelades, altres que van desapareixent, rituals enigmàtics, cançons que han marcat una època, personatges il·lustres de la cultura valenciana, moments de traca i bombo i processons interminables…

Una revisió de la nostra cultura per contrastar passat, present i futur, serveix de material brutalment ric per inspirar-se, per donar-li forma a l’animal, un animal que podria ser la, nostra ànima navegant per les séquies, espais fonamentals per a la conservació de l’agricultura de la nostra terra. És una terra de contrastos, de platges infinites i atapeïdes amb també serralades profundes plenes de sàlvia i romaní.

Ximo Bayo, el folklore i les espardenyes ben lligades al bessó, les filaetes, el trinquet o la competició de pinyols, la processó i la traca , uns pans beneïts amb la profunda veu de Carles Dènia, la lucidesa de Vicent Andrés Estellés i un final de muixeranga per perdre’t o trobar-te en mig d’una terra que necessita  de la teva complicitat.”

Sol Picó