Vicent Matamoros i Martí Ruiz

Laboratori d’art sonor; dotze anys d’investigació en el camp de l’escultura sonora.

El Laboratori d’art sonor és un grup d’investigació i creació dins la Facultat de Belles Arts de Barcelona. Va ser fundat el 2008 pel doctor Josep Cerdà conjuntament amb Martí Ruiz i Vicent Matamoros. Especialitzats amb escultura sonora i paisatge sonor, aquests autors han realitzat projectes des de Mèxic, Portugal, Xina, Amèrica del Nord, Brasil, la Unió Soviètica i Jap

En la seva intervenció tindrem una explicació de l’evolució i dels diferents projectes realitzats per aquest grup d’investigació pioner en l’àmbit estatal.

Vicent  Matamoros

Aquesta imatge té un atribut alt buit; el nom de fitxer és vicent-matamoros.jpg

És llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona on es va especialitzar en escultura i en investigació en el camp de l’Art sonor. Va cursar el Màster en Realismes i Entorns a la Facultat de Belles Arts i actualment està cursant el doctorat en Belles Arts amb l’especialitat de resines i motlles de silicona.

Des del 2015 fins l’actualitat és professor associat del Departament d’Arts Visuals i Disseny de la Facultat de Belles Arts de la UB i professor d’ ESARDI (Amposta). Entre les matèries que imparteix hi ha el Laboratori de tècniques pictòriques i escultòriques. També ha impartit classes en centres cívics, museus i centres d’art (Museu de les Terres de l’Ebre, CDR de la Pauma) i és professor d’aparadorisme experimental emprant llenguatges artístics a l’empresa Komercium de Reus.

Com a escultor, ha participat en diferents projectes culturals i artístics en estades internacionals. Ha estat escultor responsable del modelat del parc temàtic Toverlan (Països Baixos), per a l’empresa TAA Group. Ha fet una estada a Qingdao (Xina) com a supervisor i realitzador de trenta-quatre escultures de gran format dins d’un projecte liderat per l’escultor i catedràtic Josep Cerdà.

També ha participat a diferents simpòsiums internacionals com l’homenatge a Brancusi (Targui jiu, Romania, 2013) i el festival d’art “Açores Artcamp, Disseny en mimbre” (Ponta Delgada, Portugal, 2010), entre altres. Ha portat la direcció artística del festival de cinema “Filminho” (Vilanova do Cerveira, Portugal) i un projecte  de residència a l’”École Nationale Supérieure d’Art Limoges-Aubusson”, dins d’un estudi de la sonoritat de la porcellana com a mètode escultòric (Limoges, França).

Martí Ruiz (1982)

Artista sonor, docent, investigador universitari i professor del màster en Art Sonor de la UB i dels graus d’arts de la UB i de la UOC. Treballa el creuament entre arts i ciències, i és doctor en acústica aplicada a l’escultura i objectes sonors, particularment interessat en formes d’interacció i participació inclusiva. És cofundador amb Vicent Matamoros del Laboratori d’Art Sonor de la UB, sota la direcció del Dr. Jep Cerdà, i coordinador del Taller d’Escultura Sonora Baschet de la UB (tallerbaschet.cat). Ha treballat oferint exposicions, concerts, cursos i conferències a França, República Txeca, Àustria, Romania, Rússia, Xina, Japó, Califòrnia, Mèxic, Argentina i Brasil. El 2008 inicia el projecte del Ramat Musical, centrat en el so de les esquelles en els entorns rurals per l’apreciació del paisatge sonor, on ja s’inicia en formats participatius i s’acosta al món de les afinacions poc convencionals. La seva dedicació al Gamelan Balinès, com a cofundador de la formació Forja de Trons resident del Museu de la Música de Barcelona, l’ha conduït a crear projectes com ara Pangamelan.org, basat en el reciclatge de paelles per a la construcció d’instruments musicals col·lectius i, més recentment, el projecte recollit a Instagram.com/teulofon, on es reutilitzen teules ceràmiques, com a part de la línia de recerca en escultura sonora amb fang, i es concep el so com un fenomen determinat per les relacions entre la forma, la matèria i l’acció.