Banda de Música de l’Agrupació Musical Senienca

La primera banda de música de la Sénia es va fundar el 1904 com a “Banda Armónica Ceniense”.

La Banda de Música ha aconseguit  premis en certàmens internacionals: València (1998), 2n premi de la tercera secció; Kerkrade (Holanda – 2001), 1er premi de la 2a. Secció i Altea, 2n premi de la 1a secció.

Ha actuat principalment a Catalunya, País Valencià, Estat Espanyol, Alemanya, França, Holanda i Rússia. Ha col·laborat amb artistes de primera fila com els Comediants i Carles Santos. Ha enregistrat tres CD,s i un DVD.

Actualment la Banda està formada per setanta-cinc músics i està dirigida des de 2003 per José Antonio Vila Tormo. El 2001 l’entitat va ser declarada associació d’interès cultural per la Generalitat de Catalunya i el 2002 va rebre la Creu de Sant Jordi que atorga la mateixa institució en reconeixement a la feina feta en els seus primers cent anys de vida. 
Actualment compta amb 400 socis i el seu president és Daniel Puig Puig.

Entre octubre de 2003 i  novembre de 2004 va celebrar els actes del seu centenari. Des del 2007 organitza l’únic certamen internacional de bandes de música que se celebra a Catalunya. També ha organitzat diversos cursos de direcció amb destacats professors de nivell internacional, entre altres Eugene Corporon, Johan de Meij, Alex Schillings, Thomas Doss i José Rafel Pascual Vilaplana.

Des de 2013 organitza conjuntament amb el Centre d’Estudis Seniencs el festival Músiques en Terres de Cruïlla on produeix un concert amb la presència d’artistes provinents de Sardenya, Mallorca, País Valencià, Aragó i Catalunya que interpreten algunes de les seues composicions acompanyats de la Banda de Música. Alguns d’aquests espectacles s’han programat a la Fira Mediterrània de Manresa.