Participants 2015

espai de soEspai de so

Espai de So és una entitat que s’ocupa de la investigació, recuperació, restauració i difusió del patrimoni etnomusical de les comarques de les Terres de l’Ebre, Nord Valencià i Matarranya-Mesquí en la seua vessant de ball i dansa, cant, organologiai altres aspectes relacionats amb la cultura tradicional. Són diverses les nostres activitats; com ara la realització de cursos i tallers itinerants de ball i instruments tradicionals (escoles, ajuntaments, associacions…) o la coordinació de projectes de recerca i restauració del patrimoni etnomusical i coreicomusical (balls de plaça, danses rituals…). Així mateix, la participació en diferents conferències i xarrades al llarg del territori ens ha permés l’oportunitat de poder plasmar la faena realitzada durant estos anys. Com a associació centrada en la difusió de la cultura tradicional trobem que una de les vies primordials és fer-ho, tant amb la publicació d’articles i material audiovisual com també amb la promoció d’espais de trobada i formació, com és el cas del Campus de Música i Ball Tradicionals de les Terres de l’Ebre, Matarranya i Nord Valencià a Móra d’Ebre o la recentment creada Escola de Música Tradicional Ebrenca “Lo Canalero”.

grup jota godallGrup de jota de Godall

El grup es va formar l’any 2007 amb motiu de la Fira de l’Oli, i des de llavors no ha parat de ballar. Volta pel territori mostrant el seus balls i les seues nostres músiques. Actualment són 32 balladors entre menuts i grans. la seua jota entra dins de la sensualitat, la coqueteria i el bon gust…. Tenen la mateixa il·lusió que el primer dia i volen continuar per molt anys.

 

Muixeranga_Vinaros webLa muixeranga de Vinaròs

La muixeranga és una tradició valenciana consistent en fer torres humanes. És l’antecedent del ball de valencians, que al seu torn va donar origen als castellers. La muixeranga s’ha conservat tradicionalment en diferents pobles: Algemesí, l’Alcúdia, Titaguas, Peníscola i el Forcall.

La Muixeranga de Vinaròs és una entitat de nova creació que assaja i actua per tal d’aconseguir figures com més altes i difícils millor. Però, per a nosaltres, és més important el concepte de colla: gent diversa que treballa en equip. De manera semblant, creiem que no té cap sentit organitzar una muixeranga si aquesta no és acceptada pel poble de Vinaròs. Treballem especialment tres camps: la comunicació (explicar què és la muixeranga), el simbolisme (la muixeranga encarna uns valors ideals, però no una opció política determinada) i  la seguretat.

Dansa de Dansants de Vinaros webDansa de Dansants de Vinaròs

La Dansa de dansants són un conjunt de balls que actualment es realitzen a Vinaròs per les celebracions més importants del poble. El Ball de Dimonis de Vinaròs, desprès de consultar els arxius locals i estudiar els balls que es conserven a poblacions veïnes del Maestrat i dels Ports, decideix reinventar la dansa amb músiques i balls de nova creació.

 

grup la SéniaGrup de jota de la Sénia

El grup està dins de l’associació Casa de Andalucía de La Sénia. Va sorgir per l’interès que els membres de l’associació van mostrar per recuperar la Dansa de La Sénia. El grup no té un nombre estable de components, segons disponibilitat dels mateixos, la qual cosa no afecta a les ganes que tenen per a continuar la tasca feta fins ara i anar aprenent noves jotes de dins i fora del nostre territori.

 

rondalla portsRondalla dels Ports

Som una agrupació formada per músics, cantadors i balladors catalans i valencians i vinculada a l’associació “Espai de So” de Tortosa. Presentem un producte centrat en actuacions de caràcter obert i participatiu (ballades i bureos) i amb un repertori tradicional basat en els gèneres musicals i ballables dels Ports de Beseit, Morella i Tortosa. Volem que la nostra marca tingue una sonoritat tradicional, d’arrel i, és per això, que prestem especial atenció a les tècniques i esquemes interpretatius, rituals i instrumentació pròpia del país. El repertori, alhora, és producte del treball de recerca i investigació.Actualment hem estat becats pel Museu de les Terres de l’Ebre, l’IRMU i la Generalitat de Catalunya per dur avant estes accions.