DS 28 d’oct.’17 Jornada: Música i vida quotidiana / Teatre / Sopar Musical

Auditori del Centre Obrer de la Sénia. Carrer del Primer de Maig, 14.

Jornada. Música i vida quotidiana a les Terres de Cruïlla.

 Entrada lliure prèvia inscripció.

La vida quotidiana és marcada per sons i músiques que s’associen a un lloc i a un moment històric específic. Són situacions sonores reals o imaginades de vivències, representació, identificació, diàleg, festa, conflicte i rebuig. I sempre contribueixen a entendre les dinàmiques d’una societat, amb els significats i els valors culturals atorgats al llarg dels processos de construcció històrica.

La jornada d’enguany reuneix experiències d’estudis de situacions quotidianes articulades al voltant de la música. Recerques que ens mostren un entorn acústic en transformació, fragmentat i contés, on les actituds i els comportaments individuals i col·lectiu construeixen unes narratives sonores elaborades amb el diàleg constant entre el passat, present i futur.

Gianni Ginesi

De 9.00 a 9.15 h – Recollida d’informació.
9.15h – Inauguració de la jornada.

De 9.30 a 10.30 h – Xerrada marc. Coordina: Joan Vidal.

9.30 h. Sons, pràctiques musicals i espais en l’entorn quotidià. Gianni Ginesi, doctor en Musicologia i professor d’Etnomusicologia a l’ESMUC.
10.30 h – Pausa cafè.

De 11.00 a 14.00 h – Roda d’experiències. Coordina: Elena Espuny.

11.00 -11.40 h. “El buen obrero trabaja sin cantar”: música popular i industrialització. El cas de Menorca. Amadeu Corbera i Eulàlia Febrer, musicòlegs.
11.40-12.25 h. Música i gastronomia. Beatriu Herrero (Mallorca), músic i cuinera.
12.25-13.10 h.  Xalar, treballar i pregar. El cançoner popular de les Terres de l’Ebre. Arturo Gaya, cantant, lletrista i periodista, i Sergi Trenzano, professor de guitarra, guitarró i grup instrumental
13.10-13.50 h. Apunts sobre les identitats sonores ebrenques; pervivències, transformacions i reinterpretacions. Marc Ballester, antropòleg i historiador.
14.00 h – Dinar




Teatre de carrer. Escenes de música i vida quotidiana tradicional a les Terres de l’Ebre.

De 17 a 19h – Plaça Major de la Sénia Coordina: Victòria Almuni

Amb la participació del Grup Teatral Planer, del Grup de Dansa de Santa Bàrbara, de la Banda Jove de l’Agrupació Musical Senienca i de la coral d’alumnes de l’Escola de Música de la Sénia.

ESCENES:

  1. Plegant a la plana: oco en los llops!

ACCIÓ TEATRAL: A boqueta nit, la gent que està plegant va cap a la caseta: allí se fa el sopar, se parla de com ha anat la jornada, s’expliquen històries… Arriba gent de casetes properes disposada a compartir una divertida vetllada en què es canta i es balla. [Grup Teatral Planer]

CANÇÓ: “Cançó de les plegadores d’olives” [Alumnes de cant coral de l’Escola de Música de la Sénia i banda jove de l’AMS]

BALL: Ball de rondalla [Balladors i Balladores de Santa Bàrbara, amb acompanyament musical de la Banda de l’Escola de Música de la Sénia i cant de cobles a càrrec del Grup Teatral Planer]

  1. Xiquets i xiquetes jugant al carrrer

ACCIÓ DRAMATITZADA I MUSICAL (pdf): A la plaça del poble uns infants estan jugant, i fan servir jocs cantats. [Alumnes de l’Escola de Música de la Sénia]. Basat en el dossier didàctic “Cantem jugant” (pdf) elaborat per Maria Antònia Pujol i Subirà.

  1. Mercat a la plaça

ACCIÓ TEATRAL: Diverses escenes d’un dia de mercat: les venedores de fruita i verdura, l’arribada del peix, el paraigüero, que passa oferint els seus serveis, etc. En un moment determinat, surten de la taverna uns hòmens que han estat jugant a cartes i que han begut una miqueta massa d’aiguardent.

CANÇÓ: Tornades del terreno: “Al carrer del mig”, “Ai quin sol”, “A la cota, cota”, “Ai pistoles” [Alumnes de cant coral de l’Escola de Música de la Sénia i Banda de l’Escola de Música de la Sénia]

  1. A la plaça fan ballades

ACCIÓ TEATRAL: La gent va cap a la plaça, on fan les ballades de la festa major. Pel camí es fan comentaris: per exemple una dona que explica la graciosa anècdota de per què el seu home no pot anar-hi. Quan l’alcalde dóna l’ordre corresponent, comencen les ballades.

CANÇÓ (als inicis de l’escena): “A la plaça fan ballades” [Alumnes de cant coral de l’Escola de Música de la Sénia i Banda de l’Escola de Música de la Sénia]

BALLS: “Jota de Santa Bàrbara” i “Ball de plaça” [Balladors i Balladores de Santa Bàrbara, amb acompanyament musical de la Banda jove de l’AMS].




Sopar Musical. Gaudeix del maridatge de la música amb la gastronomia.

21.30h – Restaurant l’Antic Molí. Carretera d’Ulldecona a la Sénia, km. 10.

De la mà de Vicent Guimerà, del grup Tiu (Mallorca) i  de músics del territori: Pier Serrano Vilar (Traverso), Ànnia Armengol i Tomàs (Violoncel) i el Duet Dèltic: Núria Querol (Clarinet) i Roser Carceller (Clarinet baix).

Preu del sopar: 32 euros. Reserves al correu electrònic centredestudis.lasenia@gmail.com.

MENÚ:
Aperitiu:
· Tatin de poma de foie · Canelo d’albergínia i llagostins · Seta de cardo farcida en ceps

· Llobarro amb rossinyols i patata

· Ventresca de corder amb curri verd i coliflors

· Xocolata, fruita de la passió i namelaka

Gaudeix del maridatge de la música amb la gastronomia




Vegeu uns fragments de la Jornada de l’edició 2016:

1. IV Festival de Músiques en Terres de Cruïlla. Jornada Música i literatura. Presentació.
https://youtu.be/_AfUQzlzA2Y

2. IV Festival de Músiques en Terres de Cruïlla. Jornada Música i literatura. Xerrades de Carles Duarte i Josep Sebastià Cid Català
https://youtu.be/YD-t9N1IFYo

3. IV Festival de Músiques en Terres de Cruïlla. Jornada Música i literatura. Rosa d’experiències. Amb la participació de Jesús Fusté, Jesús Maria Tibau, Toni Xuclà, Albert Pujol i Jordi Llavina; Xavi Murcia; Xaiver Túrnez i Daniel Sesé.
https://youtu.be/WyZDPkMRgbM

4. IV Festival de Músiques en Terres de Cruïlla. Música i Literatura. Tallers. Amb la participació de Laura Borràs, Montse Castellà, Josep Ollé, Rut i Txell Queralt, Cinta Ollé i Núria Podeschva,
https://youtu.be/ZiOzU4VAQGA